Herboristendag in 't Grom

Op 11 maart organiseert de Vlaamse Herboristen Vereniging een Herboristendag in het Groentenmuseum ’t Grom te Sint Katelijne Waver.

Het is een dag waarop iedereen die geboeid is door kruiden elkaar kan ontmoeten & ervaringen kan uitwisselen.
Verschillende vakleden van onze vereniging stellen zich voor door informatie over hun werking te delen, een doe-moment te voorzien en enkele van hun producten te verkopen.

Tijdens de namiddag zullen er een 2-tal lezingen voorzien worden.

Omdat we in het groentenmuseum te gast zijn zal apotheker – fytotherapeut Philippe Gerard de antioxidantia in groenten toelichten.

De Werking van Tibetaanse Geneeskruiden: Meer dan Moleculen?

 Vertrekkend van een korte inleiding in de Tibetaanse geneeskunde, geeft deze presentatie een totaal andere kijk op de medicinale werking van planten. Tibetaanse geneeskruiden worden namelijk anders benoemd en geclassificeerd dan in de moderne plantkunde, en tot ingewikkelde kruidenformules verwerkt op basis van traditionele principes. De helende kwaliteiten van Tibetaanse medicijnen zijn gerelateerd aan hun smaak, maar andere factoren zoals de groeiplaats van planten, de oogsttijd, alsook astrologische en spirituele invloeden spelen een belangrijke rol. Deze voordracht schept een holistisch beeld van de kracht van kruiden, een kracht die niet zomaar kan gereduceerd worden tot actieve bestanddelen.

Wie ben ik?

Dr. Jan van der Valk is bioloog, etno-botanist en therapeut. Hij behaalde vorig jaar een doctoraat in antropologie met zijn thesis over de hedendaagse productie van Tibetaanse kruidenpillen, waarvoor hij een half jaar veldwerk deed in de Indische Himalaya. Jan opende recentelijk de eerste praktijk voor Tibetaanse geneeskunde in België, ‘de blauwe papaver’ (www.deblauwepapaver.be).
Terug

Waar: 't Grom Midzelen 25a te Sint Katelijne Waver
Wanneer: 11/03/2018